mandag 15. september 2014

Matstreif 2014
Hei lesere!
Sist fredag var jeg på matstreif i Oslo med klassen for å utforske bedrifter og smake på deilige nye matretter og smaksprøver. Matstreif fant sted bak rådhuset hvor det startet opp kl 12:00 med underholdning og aktiviteter for unge og eldre utover dagen. Det var flere kule stander med gode smaksprøver (særlig oster) som lokket meg til seg.
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/10708210_709077172515835_1031403339_n.jpg?oh=769254d1afb836d8fbae535d5b035198&oe=54192800&__gda__=1410929744_6ce19ff3281b8717a7d51c3a6bae8d25
Etter mange besøk og smaksprøver hos flere stander, fant jeg 5 virksomheter som jeg vil trekke spesielt fram… Himmelspannet, Eiker Gårdsysteri, Avdem Gårdsysteri, Bjorli fjellmat og Valdres ost utmerket seg særlig med gode smaker, fine historier og lokkene stander. Av disse fem har fire av virksomhetene spesialisert seg på ost, så du skjønner nok hva jeg foretrekker. Spekemat er også av mine favoritter, derfor fikk bjorli fjellmat med sine friske fenalår plass på min topp 5 liste. Nå skal jeg fortelle litt om virksomhetene jeg har valgt ut.

Himmelspannet er en virksomhet som produserer fire forskjellig type oster. Ostene er påvirket fra nærområdet i Hemsedal, så målet dems er å produsere en god ost med forfriskende smak, noe de klarer utmerket. De har produsert ost i hele 5 år, og bedriften går bare oppover. De fanga interessen min ved fancy design, gode selgere, fin stand og generell kvalitet. Det som var så bra var at alle ostene hadde forskjellig smak, og alle var utrolig friske og gode så det tar nok LAAANG tid før jeg går lei av dem. Dette er da ostene:
http://www.novare.no/tmp.doc/uLib/9900361/PDB-PRD@1119582@Image_T@ZSPaldnNxZkknZfw@geiteberget_dypetset_format_liten.pnghttp://www.supermarket.no/media/catalog/product/cache/1/image/235x/f6f16b5d1c90e7b178d9c9bcfc699527/s/k/skogshorn_ost_kologisk_240_g_himmelspannet.jpghttp://www.novare.no/tmp.doc/uLib/9900361/PDB-PRD@1119580@Image_T@fILVdjbDgfaaOEjl@solglad.jpghttp://www.novare.no/tmp.doc/uLib/9900361/PDB-PRD@1119682@Image_T@UjkluQdnjGkaciaa@Raudberg.jpeg
Eiker Gårdsysteri så også helt fabelaktig ut. Det var folk som levde for jobben sin det. Det som var så interessant var alt hele bedriften holder til på en gård. Melken de bruker i osten er fra fjøset som ligger vegg i vegg med ysteriet. Man vil kanskje tenke at det ikke er like god kvalitet med tanke på at osten ikke er produsert på en stor, flott fabrikk, men det er bare tull. Denne osten var topp. Noe annet som er kult er at butikken også er på samme går, og i butikken selger de forskjellig type brød, spekemat, krydder og masse tilbehør med osten.
http://bondensmarkednorge.files.wordpress.com/2012/09/eiker_ost.jpg                     http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/50285_276092783764_3690933_n.jpg
Som sagt, ostene fanga min interesse denne dagen. Avdem Gårdsysteri produserer ost, men også veldig god rømme, smør, yoghurt og andre meieriprodukter. De har holdt på i hele 9 år, og det er stadig forbedring i produktene. De holder til på toppen av Gudbrandsdalen. De hadde friske produkter, og for meg var denne osten en av mine favoritter denne dagen. Veldig hyggelig folk også, som gjorde at bedriften virket helt tipp topp.
http://www.matmerk.no/kunder/matmerk/mm.nsf/lupgraphics/Spesialitet-Fjelldronning-Avdem-ysteri-hel-og-skivet-matmerk.jpg/$file/Spesialitet-Fjelldronning-Avdem-ysteri-hel-og-skivet-matmerk.jpg
Bjorli fjellmat var den eneste av virksomhetene jeg valgte meg ut som spesialiserer seg på fenalår og skinke. Selgeren her hadde utrolig mye interessant å fortelle om bedriften og produksjonen. I tillegg ville han få frem at virksomheten er merket med ``matmerk´´, noe som viser til beskyttelsen og anerkjennelsen til virksomheten. Det er bare 8 virksomheter i hele Norge som er merket med dette merket. Bjorli fjellmat holder til 600 meter over havet på Bjorli i Møre og Romsdal hvor de har holdt på siden 1996. Fenalåret som Bjorli fjellmat ga meg som smaksprøve var noe av det ferskeste og friske jeg har smakt av fenalår. Kombinasjonen av uberørt villmark, mektig fjellheim og ren luft gir ekstra god smak ifølge dem, noe jeg også merket i smaken. Jeg ble meget imponert over at denne lille virksomheten kan produsere en så god smak i kjøtt oppi Møre og Romsdal som det Bjorli fjellmat gjør. De liker å kalle det ``Den gode fjellsmaken´´. Dette er da ``matmerket´´:
http://www.gudbrandsdalsmat.no/produsentar-filer/bjorli.gifhttps://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/10705035_709077175849168_534347962_n.jpg?oh=ac708040433d6b1d090c6222a8e51f77&oe=541921F7&__gda__=1410874986_d94b45f3f56ab77a734092302ef5056a
Valdres ost var en osteproduksjon som fascinerte meg veldig. Mye av grunnen er at de produserer ost fra gamle oppskrifter, det er noe folk tiltrekkes av (samt meg), og gamle oster er minst like gode som de nye. Valdres ost har produsert ost i kun tre år, og allerede nå leverer de ost til alle menybutikkene i hele Norge. De holder til oppe i Fagernes som er et sted i Valdres. De var kreative på både form, utseende og smaker. Det er mye av grunnen til at de ble en av våre fem favoritter.
http://bondensmarkednorge.files.wordpress.com/2012/09/108053_panorama_0043j_web2.jpeg
 I tillegg til disse fem virksomhetene (som jeg håper vil nå langt), så er det et par produkter jeg er misfornøyd med. Ikke pga smak, men pga design og praktisering:
Kavli skinkeost på tube passer hverken med innholdet eller produksjonen. Jeg synes denne tuben burde hatt flere naturlige farger i designet. Den burde representere norsk eller skandinavisk natur enda mer. Jeg vil ha mer naturlig grønnfarge osv, slik at de får fram at produktet er funnet og produsert i fjellnaturen. Dette er da designet på tuben i dag:
Bilde
Stabburet leverer mange gode påleggsprodukter. Noe av de mest kjente matvarene er leverpostei og makrell i tomat. De har god design, leverposteien har det kjente fjeset bak som er noe som kjennetegner leverposteiboksen. Veldig gode varer, men det er en ting jeg savner som garantert mange fler gjør, lokket. Åpner man boksen så har man åpnet den for godt. Derfor savner jeg at de har et lokk man kan ta av og på hver gang man skal spise. Det er så mye lettere enn å finne på andre muligheter for at den skal holde seg god i kjøleskapet. Dette tror jeg flere vil ta positivt om det skjer.
Denne dagen var utrolig lærerik for meg, og jeg NØYT den, særlig fordi jeg elsker mat. I løpet av dagen fikk jeg noen gode ideer om god mat og snacks, men det er en ide jeg spesielt vil dele, og det er sjokolade blandet med strimler av eple. Jeg elsker sjokolade, det er absolutt noe jeg kjøper til en lørdagskveld mens jeg ser på fotball. Eple er noe jeg spiser ofte, og eplekake er også utrolig godt, så hvorfor ikke lage sjokolade med strimler av eple i. Frukt har passet godt med sjokolade før, og det vil gjøre det igjen!
Alt i alt var det en herlig dag på matstreif som ga meg utrolig mye!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar